Kuinka irkkaan

 

Hei me ircataan!!! ^^ <3

Pulssini kiihtyy, hikipisarat nousevat iholleni ja käteni tärisevät… Hittaasti liu’utan sormiani tasaista pintaa pitkin, kunnes tunnen käteni juuri oikeassa kohdassa, liikutan kättäni hellästi ja painan pehmeästi. Hellä mutta määrätietoinen kosketukseni saa hivenen vastustavan mutta vastaanottavan palautten. Ikkuna aukeaa, olen astunut irkkiin!
Tässä vaiheessa tekstiä tehköön selväksi kaikille, joiden mieliin tuli edeltävän perusteella mieleen kuva Irc-galleriasta, että saunan takana on vielä tilaa ja nahkurin orsilla tavataan. Irc ei ole irc-galleria! Ei… Todellisuus on jotain paljon seksikkäämpää. IRC eli Internet Relay Chat on entisen Oulun yliopiston (TOL:n) opiskelijan Jarkko ”Wiz” Oikarisen vuonna 1988 kehittämä reaaliaikainen keskusteluohjelma, joka oli siis olemassa kauan ennen messengeriä ja muita epäpyhiä keksintöjä. Näiden käyttö irkin sijaan on älykkyydeltään mm. jarrupalojen öljyämiseen tai haarniskassa uimiseen verrattavia tekoja.

Kuinka se toimii? Ensin on valittava irc-clientti, vaihtoehtoja on useita, mutta suurin osa käyttää joko MIRC:iä tai Irssiä. mIRC:n etuna on graafinen käyttöliittymä, skriptituki jne.jne. (kaikkea vähän noboa) Irssin etuja ovat muokattavuus, kyky ajaa sitä screenissä serverillä (oman tietokoneen voi sammuttaa, mutta irssi pysyy serverillä tiukasti kä(y)nnissä), vakaus ja näppäryys (kunhan sen käytön on ensin opetellut). Mircin käyttöön löytyy ohjeita, mutta niitä ei tarvitse etsiä, sillä tässä seuraa irssin lyhyt oppimäärä, ja muutahan et tarvikkaan.

Kun uutena opiskelijana saavut yliopistolle, käteesi lyödään ennemmin tai myöhemmin tunnukset tuomelle, josta tässä vaiheessa ei tarvitse tietää kuin se, että sielä voi pyörittää irssi-screeniä (tämä siis hyvä juttu). Kun siis kotia päästyäsi uudet tunnukset kädessä istuessasi avaat tietokoneen suorita seuraava:

1.Imuta ssh-client jolla voit ottaa yhteyden tuomeen, suositeltavia valintoja ovat mm. Putty ja Nutty
2.Yhdistä ja kirjaudu tuomelle, tuomen osoite on tuomi.oulu.fi
3.Kirjoita seuraavat käskyt:
screen irssi
/server irc.oulu.fi
/join #olut_oulu

Onneksi olkoon, nyt olet virallisesti menettänyt elämäsi ja alkanut irkkaamaan. Tässä myös muutamia muita käskyjä jotka voit kokea hyödyllisiksi

/nick nimi muuttaa nimimerkkisi
/topic topicci muuttaa kanavan topicin (tähän voit tarvia operaattorin oikeudet)
/me höpöttää kertoo mitä teet (tässä tapauksessa höpötät)
/join #kanava kanavalle liittyminen
/whois nimi kertoo, kuka joku on
/set real_name nimi muuttaa realnamesi, suositellaan oikeaa nimeä, ainakin IRCnetin puolella (kohteliaisuus- ja perinnesyistä),
pelkkä /set tulostaa pitkän listan muokattavista parametreista. Säätäjät tutustukoon.
/query nimi kahdenkeskinen keskustelu
/msg nimi viesti yksityisviesti henkilölle nimi.
/part kanavalta poistuminen
/quit lopettaa irkin… tätä ei suositella, sillä loppupeleissä elämän omistaminen ei kannata, koska se johtaa loppupeleissä kuolemaan. Irkkaajat taas elävät ikuisesti. (How do you kill that which has no life?)
/away viesti asettaa poissaoloviestin (myöskin tarpeeton, olethan kuitenkin ennemmin tai myöhemmin aina tavoitettavissa irkistä)
/away poistaa poissaoloviestin
/names listaa aktiivisen kanavan paikallaolijat
/help komento tulostaa apuja komennosta, pelkkä help listaa käytettävissä olevat komennot

Ctrl+1(->0) Hyppää kyseiseen ruutuun
Ctrl+p Edellinen kanava
Ctrl+n Seuraava kanava
Ctrl+a Viimeiseksi aktiivinen kanava
Page up Lastlogin selaaminen ylöspäin
Page down Lastlogin selaaminen alaspäin
Nikin alku + tab Nikin täydennys

Ctrl+a + d Detachaus screenistä

Kanavia joita voit kokeilla:

  1. #olut_oulu
  2. #<insert kiltasi tähän>
  3. #oyy

Kanavia löytyy varmasti jokaiselle runsain määrin, valinta muodostuu ongelmaksi monille, allekirjoittaneen kanavalimitti on pamahtanut täyteen jo aikoja sitten.

Mitä et saa tehdä irkissä?

Yleinen törkeä käytös johtaa ilmalentoon ulos kanavalta.
Floodaaminen johtaa ilmalentoon kanavalta
Kiroilu voi johtaa ilmalentoon kanavalta
Turha itkeminen ja valitus voi johtaa ilmalentoon kanavalta
Mikä tahansa voi johtaa ilmalentoon kanavalta

Jotkin asiat vain täytyy selvittää kokemuksen kautta. Joillekkin kenkää vain tulee enemmän kuin muille. Muistaa kannattaa että IRC on malliesimerkki siitä, millainen keskusteluohjelman tulee olla, yleisesti ottaen kuitenkin irc-keskustelut ovat loistavia esimerkkejä siitä, millaisia keskustelujen ei missään nimessä tulisi olla.

4.Irkkaa
5.Ctrl+a +d
6.logout
7. Kun haluat takaisin tee muuten kaikki alusta paitsi että screen irssi kohdassa kirjoita screen -rd

See you on the IRC-side of life(lessness) –Piudi & Mutjake