OLuT yhdistää - jo vuodesta 1995

Tästä listauksesta löydät yliopistomaailmaan oleellisesti liittyvien asioiden selitykset.

 

Henkilökuntaa:


Assistentti eli assari on koulutusvirassa, jossa opetetaan ja tehdään omaa jatkotutkimusta. Heitä tulet näkemään esim. kurssien harjoituksissa.

Lehtori piti alunperin ääntämis- ja lukuharjoituksia kielissä, mutta nykyisin hän on opettaja muiden joukossa (ei siis mikään opettaja!!).

PRO eli pienryhmäohjaaja. Apusi ja ystäväsi yliopistoon saapuessasi. Pienryhmäohjaajaltasi voit kysyä ja pyytää apua missä tahansa mihin tahansa liittyvässä aiheessa, vastaus löytyy (ihan varmasti) kaikkeen.

Professori (proffa) Yliopistossa tutkiva ja opettava tohtorishenkilö, usein vieläpä jonkin laitoksen johtaja. Myös erityisistä ansioista Tasavallan Presidentti voi myöntää professorin arvonimen.

 

 

Hyvä tietää:


OY Oulun yliopisto

OYY tai YO-kunta Oulun yliopiston ylioppilaskunta

PSOAS Pohjois-Suomen Opiskelija-asuntosäätiö. Täältä voit yrittää ruikuttaa kämppää itsellesi. PSOAS ei voi kuitenkaan tarjota asuntoa kaikille sellaista haluaville, joten oma aktiivisuus kämpän etsinnässä on erittäin hyvä asia.

Uniresta Pitää yllä yliopistojen ravintoloita ja Caioa

YTHS Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Niin ainakin jotkut väittävät. Voit mennä kätevästi valittamaan kurkkuaidsia tai muuta tautia.

HA Hampurilaisateria. Iltaläskiä. Saa sekä aularavintolasta että Juliniasta, ovat kumminki erilaisia. Kokeile ihmeessä! (koukuttavia makuelämyksiä)

 

 

Paikkoja:


Aularavintola ja aulakahvila Yliopiston keskusaulan alakerrassa sijaitseva ruokapaikka. Aularavintolasta saat kotiruan lisäksi à la carte -annoksia ja salaattia. Aulakahvila sijaitsee tämän yläpuolella, tosin myös aularavintolasta saa kahvia. Tunnetaan myös nimillä yläkuppila ja alakuppila.

Caio Unirestan Kaijonharjussa sijaitseva ravintola/baari. Tunnetaan myös luentosalina CA10. Nykyään virallinen nimi Caio 2.0. Vaikka oluen hinta onkin noussut, monet opiskelijat käyvät täällä virkistäytymässä.Monesti erilaisia tapahtumia, kuten bingoa tai tietovisaa tarjolla. Tarkasta esimerkiksi Caio 2.0:n Facebook-sivu.

Datania Tietotalossa sijaitseva ravintola.

Discus Lähellä Tietotaloa sijaitseva ravintola. Täältä saa esim. Disczonea ja muita pitsoja edullisesti!

Julinia Eläinmuseon vieressä sijaitseva ravintola. Täältä saa kotiruoan lisäksi myös à la cartea ja mongolialaista ruokaa. Bongaa valkoinen jättinalle!

Oranssit naulakot Sekoittuvat helposti vihreisiin naulakoihin. Sijaitsevat aularavintolasta katsottuna vastakkaisella puolen vihreistä naulakoista, voivat myös vaihtaa paikkaa keskenään.

Patio Oululaisten ikioma ravintolan ulkoanniskelualue. Suomen ensimmänen patio oli ylioppilastalo Rauhalan pihalla 60-luvulla.

Pegasus Yliopiston kirjasto. Täältä löytyvät kurssikirjat.

Pub Kuutio Caion vastakohta, harva uskaltaa käydä. "Alan ammattilaisille", sijaitsee myös Kaijonharjun keskustassa.

Snellmania Humanistipään ravintola. Täällä on monesti vähän eri ruokia kuin muualla. Torstaisin on lisäksi aina pitsapäivä!

Tenttiakvaario Tila jossa voi suorittaa tenttejä, jopa sähköisessä muodossa. Akvaariotentit sovitaan kurssin opettajan kautta.

Teekkaritalo Kaijonharjussa sijaitseva teekkareiden oma pesä, jossa on bileitä, joissa sattuu ja tapahtuu.

Vihreät naulakot Sekoittuvat helposti oransseihin naulakoihin. Sijaitsevat aularavintolasta katsottuna vastakkaisella puolen oransseista naulakoista, voivat myös vaihtaa paikkaa keskenään.

 

 

Opiskelijaelämästä:

Eurot Oululainen väistyvä perinne keskioluen ja siihen rinnastettavien alkoholijuomien polkumyynnistä. Oulusta löytyy eurot tai lähes eurot viikon jokaiselle päivälle.

Excu, ekskursio, eksursio Reissu, yleensä matka toiselle paikkakunnalle, jossa on ohjelmassa yrityksiin ja toisiin alan opiskelijoihin tutustumista.

GooM Vuosittain helmikuussa järjestettävä akateeminen risteily Suomenlahdella; mahdollisuus bailata kaksi päivää peräkkäin tuhansien muiden opiskelijoiden kanssa!

Haalarit Opiskelijan oma “univormu”; käytetään bileissä, excuilla ja erinäisissä tapahtumissa. Haalareihin voi kiinnittää haalarimerkkejä, pinssejä ym. tauhkaa. Huom! Kirjoittamattomien sääntöjen mukaan haalareita ei saa pestä ellet ole itse niiden sisällä.

Humanisti Teekkarin vastakohta, opiskelee kaikkea jännää...Turha toivo, älä edes yritä. Useimmiten naisia.

Jouluristeily Valtakunnallinen luonnontieteilijöiden jouluristeily pikkujouluaikaan Suomenlahdella; mahdollisuus bailata 22 tuntia tuhansien muiden luonnontieteilijöiden kanssa. Risteilyn järjestää yhdistys nimeltään After Lecture.

Kasvatustieteilijä, kasvis Olet ollut vähintään 12 vuotta elämästäsi kasvisten tai osa-aikakasvisten käsiteltävänä.

Lutka Luonnontieteilijä.

N Mystinen ennalta-arvaamaton ja todennäköisesti hyvinkin suuri määrä ihmisiä tavaroita tai aikayksikköjä. Yleensä kuulee puhuttavan ”ännännen vuoden opiskelijoista”.

OLuT Tässä kirjoitusasussa Oulun luonnontieteilijät ry, eli lutkakiltojen kattokilta. Olut on juoma. OLuT järjestää muun muassa olutiltoja.

OPM Omat Eväät Messiin. OPM+OPM = Omat Eväät ja Omat Pyyhkeet Messiin. Saunaillat ovat useimmiten OPM+OPM. Jos bileet eivät ole OPM, ne joko tarjoaa jokin yritys tai ne pidetään ravintolassa.

Sitsit Akateeminen pöytäjuhla. Lauletaan ja juodaan paljo, pidetään puheita ja vähän syödäänkin. Fukseille järjestetään omat Fuksisitsit, joilla opetellaan sitsaamisen käytänteitä.

Teekkari Ne tupsulakkipäiset hyypiöt, jotka ovat vielä suuremmammaksi osaksi miespuolisia kuin TOLlilaiset. 

Wappu Opiskelijan joulu, juhannus ja pääsiäinen samassa paketissa. Oulussa +/- viikon kestävä matka eeppisyyteen. Fuksiwappu eletään vain kerran, sitä ei kannata jättää välistä.

Yhdet Suhteellinen käsite. Tarkoittaa että lähdetään nauttimaan alkoholijuomia sivistyneesti (yleensä useammissa määrin kuin yhden (1) verran).

 

Muuta opiskeluun liittyvää:


Bumerangi Essee, referaatti tai harjoitustyö, joka hyväksymättömänä palautuu opiskelijalle kera opettajan punakynäisten korjausvaatimusten.

Deadline Töiden palautusten ehdoton takaraja, joka yllättää varautuneimmankin opiskelijan rumasti takaapäin. Tätäkin tekstiä hakataan myöhässä. Muistakaa kuitenkin että harvoin deadlinet ovat joustavia.

Essee (Tavanomaisempien merkitysten lisäksi) noin kymmensivuinen kirjoitelma, jolla voi suorittaa osan kurssista. Vaikka esseessäkin pitäydytään tieteellisessä täsmällisyydessä, siinä on yleensä runsaasti omaa pohdintaa.

Kandidaatti (kandi) Alempi korkeakoulututkinto, laajuudeltaan 180 opintopistettä. Uusien opiskelijoiden on opiskeltava itsensä kandidaateiksi ennen maisterintutkinnon suorittamista. Luonnontieteellisillä aloilla nimike on luonnontieteiden kandidaatti. Tietenkin kandidaatilla saatetaan viitata myös lääketieteen opiskelijaan, joka on klinikkavaiheessa, mutta ei ole vielä valmis lääketieteen lisensiaatti.

Pilkki Harmaa mötkylä joka aukaisee ovia.

Maisteri Ylemmän korkeakoulututkinnon eli 120op (kandidaattivaiheen jälkeen) suorittanut henkilö. Luonnontieteellisillä aloilla filosofian maisteri.

Pruju Yliopistopainosta ostettu nippu paperia, johon luentojen asiat on koottu yleensä suoraan luentokalvoista. Näitä voi ostaa jos ei tykkää lukea tietokoneen näytöltä. Ei käytetä enää läheskään joka kurssilla, vaan useimmiten kalvot löytyvät sähköisenä versiona.

Plagiointi Pahin rikos mitä tiedeyhteisössä voi tehdä, eli esittää jonkun toisen tekemä työ omana työnään (tai jopa oman aiemman työn kopiointi ilman viittauksia). Tarkoituksellinen plagiointi voi johtaa pahimmillaan tutkinnon hylkäämiseen tai yliopistosta erottamiseen.

Pro gradu (gradu) Ylemmän korkeakoulututkinnon lopputyö.

 

 

Kiltoja
 

Atlas Maantieteilijät

Blanko Tietojenkäsittelytieteiden opiskelijat

Histoni Biokemistit

Nikoli Geologit

Sigma-kilta Matemaatikot, fyysikot ja biofyysikot yhdessä

Syntaksis Biologit

Valenssi Kemistit

 

Teksti: (Blankki 3/2006) Tommi Portti ja Juho Myllylahti, muokannut 2007 Tommi Portti, muokannut 2009 Mika Haapaniemi ja Tuomas Aarni, OLuTin yhteiseksi, 2009 Tommi Portti, muokannut 2015 Ida Viinikka